BWA-BG

Грундфос България (GRUNDFOS-1 1920x600)

БАВ беше партньор на годишния семинар за отрасъл ВиК, организиран от ГРУНДФОС България

Във времето между два периода на Оперативна програма „Околна среда”, пред ВиК сектора у нас стоят много важни задачи и тежки проблеми за решаване. Перспективите пред бранша звучат повече от интригуващо, и как да бъде иначе при планирани 2,339 млрд. лева в част „Води” на програмата, за периода от 2014 г. до 2020 г. Ако реформите в сектора, обаче, не продължат, следващият период на ОПОС може и да се провали. А това вълнува всички участници в инвестиционния процес – проектантите, доставчиците на техника и материали, строителните компании, ВиК дружествата и браншовата организация – Българска асоциация по водите (БАВ).

Затова и годишният семинар, който отдел „Водни инсталации” на един от най-големите световни производители на помпи и помпени системи – фирма Grundfos, организира в Созопол, премина под знака на новия период на ОПОС. Тематично събитието бе посветено на енергийната ефективност при изграждане и експлоатация на ПСОВ. Откри го инж. Иван Иванов, председател на БАВ. „През новия период предстои изграждането на още много съоръжения, затова ни очаква сериозна работа”, заяви той. „Оценявам изключително високо организацията на семинари в областта на ВиК, тъй като по този начин българските специалисти могат да получат информация за най-новите технологии и решения, които да приложат в проектираните и изпълняваните от тях проекти. Искам на благодаря на организаторите за възможността да открия това събитие”, допълни Иванов.

Инж. Ленко Георгиев, управител на „Грундфос България“ се обърна към гостите, уважили събитието с думите:. „Ще се радваме да ви разкажем за най-новите продукти и цялостни решения на Grundfos, специално разработени за приложение в ПСОВ. За да „пиете вода от извора“, сме поканили трима наши колеги от Швеция, Италия и Дания, които ще ви запознаят с бъркащи устройства за ПСОВ, аерационни системи, както и със съвременните възможности за постигане на високо-ефективна аерация и процес на разбъркване при биологичното пречистване”, заяви той. „Ние не сме просто доставчици на техника, а ваш партньор в процеса на избор на оптималното за дадено приложение съоръжение, както и при инсталирането и поддръжката му. Зад нас стоят опитът и натрупаното знание от инженерните екипи на Grundfos при изпълнението на проекти по целия свят”, допълни Георгиев.

Инж. Евгени Йорданов, ръководител отдел „Водни инсталации” на Грундфос Българиясе обърна към аудиторията с думите: „За нас е изключително важно да виждате в наше лице доверен партньор, както и да сте убедени в качеството на предлаганите от Grundfos технически решения за приложение в сферата на водоснабдяването и канализацията. Разбирането ни за бизнес се гради на постоянна взаимна подкрепа”, категоричен бе Йорданов. „Сред проектите, с изпълнението на които се гордеем е ПС „Кубратово”, която пречиства водата на двумилионна София. В нея съоръженията и технологиите на Grundfos работят безпроблемно вече пет години, което е най-сериозната референция за качеството на нашата техника”, заяви той.

Лектор на темата за новото поколение бъркалки (миксери и флоумейкъри) на Grundfos бе Тони Расмусен, Мениджър продукти на сектор „Водни приложения” в Grundfos Дания. Аерационните системи на водещия датски производител бяха представени от г-н Паоло Палеари от завода за аерационни системи на Grundfos в Италия. С нетипично за скандинавците емоционално изложение, г-жа Джени Рийт, мениджър Продажби и развитие – Treatment Global Water Utility (GWU) Center, запозна в дълбочина присъстващите гости със специфики при оразмеряването и възможности за подобряване на енергийната ефективност на ПСОВ.

През втория ден, събитието прерасна в оживена дискусия за възможностите през новия период на ОПОС, в която дейно участие взе д-р инж. Атанас Паскалев, един от доайените на ВиК сектора у нас, както и всички гости и домакините от Грундфос България.

Статия на Инженер.bg

Translate »