BWA-BG

За пета година професионалното състезание по откриване на скрити течове на БАВ отличи най-добрите във ВиК сектора

Материал на инженер.бг

На 26 април 2017 г. Българска асоциация по водите (БАВ) организира за пети пореден път единственото по рода си „Професионално състезание по откриване на скрити течове”, в което се включиха екипи от 17 ВиК дружества от цялата страна. През тази година събитието се проведе в гр. Враца с активното съдействие на инж. Александър Георгиев, представител на Себа КМТ за България, който бе и член на журито заедно с проф. Ганчо Димитров и д-р инж. Атанас Паскалев от управителния съвет на БАВ. Мероприятието се осъществи със специалната подкрепа на компаниите ДМ Арматурен, МЦ-Баухеми, Райкомерс Конструкшън и Черноморска газова компания. Основен медиен партньор на проявата бе Инженер.bg. Големият победител в състезанието – отборът на ВиК – Търговище, бе награден от г-н Калин Каменов, кмет на гр. Враца.

В тазгодишното издание на състезанието участваха седемнадесет ВиК дружества от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Исперих, Кнежа, Перник, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Трасето, на което трябваше да бъде открит скритият теч, бе дълго 100 метра, а максималното време на всеки от отборите  15 минути. Много от екипите бяха заложили на фирмена идентичност, а всички ВиК специалисти се включиха в мащабното състезание с хъс и демонстрираха силен спортсменски дух до самия край на събитието.

Паралелно с професионалното състезание се проведе и тематичен семинар с модератор д-р инж. Паскалев, по време на който бяха представени иновативни решения за приложение във ВиК дружества.

Райкомерс Конструкшън демонстрира безизкопни технологии

Като старт на демонстрациите даде инж. Тихомир Тонов, ръководител проекти в Райкомерс Конструкшън. „От 26 години сме на пазара и непрекъснато инвестираме в техника и технологии за безизкопни ремонтни дейности. Разполагаме със специализиран екип от 3 години, който извършва ремонт  на канализационни системи на място с високотехнологично оборудване“, заяви инж. Тонов. Екипът на компанията направи демонстрация с робот за безизкопно видеонаблюдение и ремонт на системи с Φ 200 – 2000. „Съоръжението диагностицира проблема и определя точната му локация. Чрез фреза, на място, роботът премахва неравности по тръбата“, обясни инж. Тонов. „Посредством друга техническа система проблемът се отстранява, така че диаметърът на тръбата не се променя. Този вид технология е приложима както за полипропиленови тръби, така и за бетонови“, добави още той. Втората част от презентацията на дружеството бе посветена на използването на смоли в строителството за решаване на един от сериозните проблеми, свързан с инфилтрацията на подпочвени води в канализационната система. „За недопускането му ние нагнетяваме смола с висока водоплътност, като по този начин напорът на водата се спира за много кратко време“ споделиха от Райкомерс Конструкшън.

МЦ-Баухеми с лекция за порьозността на бетона

В тематичния семинар се включи и фирма МЦ-Баухеми с демонстрация на интелигентно решение с инжекционни маркучи, извършена от инж. Михаил Тодоров. След него лекция изнесе инж. Костадин Костадинов, управител на МЦ-Баухеми, който благодари на всички присъстващи ВиК специалисти за възможността да представи характеристиките на различни иновативни защитни покрития. „Стандартният бетон има 20% порьозност, като 5% от порите са опасни. През тях водата достига до армировката и уврежда бетона, а това съкращава сериозно живота на строителните конструкции“, заяви инж. Костадинов. „Проблемът обаче се корени не в процента порьозност, а в диаметъра на порите. Предлаганите от МЦ-Баухеми защитни покрития за бетони, базирани на технологията Dynamic SynCrystallisation (DySC), осигуряват максимално плътна решетка и не допускат проникването на вода в арматурата“, добави още той.

Hobas – съвременни  тръбопроводни системи

Събитието продължи с презентация на тема „Центрофугално ляти стъклопластови тръбопроводни системи за микротунелиране“, изнесена от г-н Валед Гиум от компания Hobas. Той заяви от името на Хобас България, че е много горд от възможността да разкаже повече за компанията Hobas на участващите в проявата ВиК специалисти. Швейцарското дружество е специалист в произвеждането на тръбопроводни системи по най-съвременни технологии, като също така предлага и услуги по оразмеряване, изчисляване на маршрути на тръбопроводи и консултации на място. Продуктите на Hobas са инсталирани в повече от 100 държави по света на базата на редица методи, сред които открит изкоп, микротунелиране, рилайнинг и надземен монтаж. Започвайки с производство на първите си центрофугално лeти тръби през далечната 1957 г., днес  дружеството може да се похвали с хиляди километри положени тръби, чиято обща дължина може да обиколи Земята няколко пъти.

Широка гама тръби от Пайплайф България

На свой ред, инж. Иван Бърдаров, продуктов мениджър „Инфраструктурни системи“ в Пайплайф България, сподели за монтажа на ревизионни шахти PRO1000 в  реални експлоатационни условия във ВиК дружествата Благоевград, Враца, Пловдив и Сливен. В своята лекция г-н Бърдаров разказа на участниците и за спецификите на еднослойните компактни канализационни тръби от полипропилен с възможност за челна заварка – PP Mono. Компанията Пайплайф България, разполагаща с производство на широка гама тръби в гр. Ботевград, е част от компанията Pypelife с централа в Австрия, един от водещите глобални производители на пластмасови тръбни системи за водоснабдяване, канализация, газоснабдяване и напояване, разработени съгласно най-съвременните европейски норми и стандарти.

Сателитната технология UTILIS

С презентация на тема: „UTILIS – сателитна технология за откриване на скрити течове“, в събитието се включи инж. Венета Райкова от Черноморска газова компания (ЧГК), част от Hera Group. „Сателитната технология, също собственост на Hera, съществува от 2010 г. За първи път тя е използвана за откриване на вода на планетата Марс, а три години по-късно са реализирани и първите проекти с този метод на Земята в Израел“, сподели инж. Райкова. „Съвременни методите за откриване на течове са сигнализиране от страна на граждани, акустична и сателитна технология. Последната обаче не изключва използването на акустична апаратура, тъй като възможностите й се ограничават до откриване на място или район, а само чрез акустична технология може да се локализират с точност течовете“, заяви още тя. В отговор на зададените въпроси от заинтригуваните ВиК специалисти, инж. Райкова даде примери и разказа за предимствата и спецификите на технологията, както и за пилотен проект в Италия.

Гъвкавост с продуктите на Nova Siria

Последната презентация от програмата на събитието: „Фланцови адаптори и муфи – решението“, изнесе Фабио Фонтебасо от фирма Nova Siria. От самото си създаване през 1932 г. в Италия до днес, фирмата произвежда фланцови адаптори и муфи. През 2015 г. австрийската компания Hawle я придобива, в резултат на което основният търговски партньор на Hawle за България – ДМ Арматурен, започва да предлага изделията на Nova Siria и у нас. „Ние произвеждаме широкообхватни механични муфи с толеранс на обхвата в диапазон от 30 до 40 mm, което определя голямата им приложимост в различни сектори. Благодарение на уникалната си конструкция муфите на Nova Siria могат успешно да свързват тръби с различен диаметър, както и тръби, които са под ъгъл една спрямо друга“, заяви г-н Фонтебасо. „Освен стандартните размери изработваме и изделия по заявка на клиента. Гъвкавостта е характерна за всички фланцови адаптори на Nova Siria, или казано по друг начин – това е все едно да си купиш дреха от шивач, а не от супермаркет“, не пропусна да се пошегува италианският специалист.

Победителите в професионалното състезание

„Във всяко състезание има победители и победени, но важното не е това, а възможността да се съберем тук и да обменим  информация и професионален опит във ВиК сектора“, заяви инж. Иван Иванов, председател на БАВ. Състезанието вече е традиция, като всеки следващ път се провежда на територията на ВиК дружеството-победител от предходната година. Инж. Александър Георгиев, представител на Себа КМТ, сърдечно благодари на присъстващите гости, както и на г-н Ангел Престойски, управител на ВиК – Враца, за перфектната организация. „Всички екипи се представиха отлично, но само 5 от тях успяха да открият точното място на аварията по трасето“, съобщи той в началото на церемонията по награждаване. На 5-то място се класира екипът на ВиК – Сливен, следван от ВиК – Варна, които заеха четвъртото място. Трети в надпреварата по откриване на течове бе отборът на Софийска вода, който бе награден с медали и купа от проф. Ганчо Димитров.  На второ място финишира дружеството от гр. Разград, чийто приз връчи г-н Престойски. Златото грабнаха специалистите от ВиК – Търговище, които получиха своята награда от кмета на град Враца, г-н Калин Каменов. За отлично свършената работа инж. Георгиев подари на първенците професионален комплект за откриване на скрити течове на Seba КМТ.

Translate »