Skip to main content

На 17 май 2022 г. от 16:00 ч. българско време (1 pm GMT) ще се проведе безплатен уебинар Производство на водород на Балканите: Създаване на нови производства и модернизиране (Hydrogen Production in the Balkan Region: Construction and Modernisation). Събитието се организира от Vostok ще се проведе на английски език. Можете да се разгледате оригиналната информация на следния линк.

Нямате време да се присъедините към уебинара в уречения час?
Регистрирате се тук и ще получите запис на уебинара.

Допълнителна информация:

Страните от Балканския регион, като Словения, Хърватия, Румъния, България, Гърция, не само са членове на европейската водородна програма FCH JU, но и активно развиват проекти за производство и използване на водород.

До 2050 г. се очаква общите инвестиции в чист водород в Европа да достигнат 470 милиарда евро. Сред страните от Балканския регион Словения например планира да инвестира 300 милиона евро във водород до 2030 г., а годишните разходи ще възлизат на 20-40 милиона евро. Сърбия съобщава за инвестициите от 950 милиона евро в проекти в областта на водородната стратегия. Кумулативните инвестиции във водородни технологии в България се оценяват на 1,8 милиарда евро до 2030 г.

На уебинара ще научите повече за:
• Какви са прогнозите и новите възможности за развитие на производството на водород в Балканския регион през следващите 10 години?
• Какви инвестиционни проекти за изграждане на нови мощности за производство на водород и модернизация на оперативните мощности се планира да се изпълнят в региона през 2022-2030 г.?
• Какви успешни механизми за изпълнение на проекти ще помогнат за развитието на производството на водород в Балканския регион?

Лектори на събитието:

Antonino Fischetti
Тема: Подкрепа за финансиране на климата за ниски въглеродни емисии
Nikolaos Ntavos
Енергиен преход и зелен водород – Случаят на Западна Македония (Гърция) като регион с въглища в преход
Thomai Tiriakidou
H2CAT-Нови композитни съдове от въглеродни влакна за съхранение на водород
Aleksandra Binkowska
Превръщане на отпадъчната пластмаса във водород и синтетичен газ

Translate »