Skip to main content
Търсене
[vc_single_image image=“7032″ img_size=“full“]

Наградният фонд се осигурява от МОСВ и ПУДООС

Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите ще награди победителя във Фотоконкурса на БАВ „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“, организиран от Българска асоциация по водите (БАВ) в рамките на традиционното за най-голямата организация във водни сектор събитие СЕДМИЦА НА ВОДАТА, 2019. Събитието се осъществява ежегодно с подкрепата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда (ПУДООС), като МОСВ и ПУДООС осигуряват наградния фонд за отличените фотографи. Зам.-министърът е почетен председател на журито в конкурса. Участниците в него се надпреварват в пет категории: Награда за първо, второ и трето място, награда на онлайн публиката, и отличие (грамота) за обществена институция. Официалната церемония по награждаването ще се проведе на 21 март 2019 г., от 14:00 часа, в галерия ДЕПО ЗА ИЗКУСТВО „Червената точка“ – София.

Българска асоциация по водите, като най-голямата неправителствена организация във водния сектор, традиционно отбелязва Световния ден на водата – 22 март. Това се случва с организирането на редица прояви през месеца, обединени в събитие СЕДМИЦА НА ВОДАТА, 2019. Една от най-значимите инициативи, в рамките на Седмицата, е церемонията по награждаване на победителите във Фотоконкурса на БАВ.

В артистичната надпревара през 2019 г. участие взеха професионални фотографи и любители на изкуството, както и много деца. Точно 60 са кадрите, които станаха част от Фотоизложбата на БАВ „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“, която беше отвори врати на 19 март и ще продължи до 23 март 2019 г. Онлайн-публиката, в социалната страница на БАВ, посочи първите 10 творби, останалите 50 бяха избрани от експертно жури в състав: Председател – зам.-министър Красимир Живков, Илияна Тодорова – директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, Михаела Габрашкова – временно изпълняваща длъжността изпълнителен директор на ПУДООС, Никола Мобек – аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество във Френския институт в България, и Мариета Ценова – арт директор, фотограф и графичен дизайнер, живее в Лондон. Най-големите победители в конкурса ще бъдат обявени за първи път на церемонията, която председателят на БАВ инж. Иван Иванов ще открие.

Целта на Фотоконкурса е да се даде възможност на талантливи хора да разгърнат въображението си в областта на изкуството на фотографията. И пред широк кръг публика да демонстрират авторските си способности, като по свой начин представят красотата на дъжда – част от кръговрата на водата в природата. Желанието на БАВ е да се обърне внимание на значимата тема за климатичните промени и последиците от тях, част от които са обилните валежи, които водят до едни от най-катастрофалните природни бедствия – наводненията. Във връзка с това Фотоконкурсът с фотоизложба е продължен и допълнен от кръгла маса на БАВ, посветена на устойчивото управлението на дъждовните води, с  цел превенция и защита от наводнения.

Екипът  на Българска асоциация по водите (БАВ), вдъхновен от големия български писател Богомил Райнов, организира Фотоконкурса за шеста поредна година. Надеждите на организаторите са с темата да привлекат вниманието на всички творци, които с помощта на своите фотоапарати са успели да интерпретират дъждовните истории на капки, капчуци, пръски, локви, дъги, чадъри , и на първо място живота… И да им помогнат да представят най-впечатляващата фотоизложба в София, посветена на дъжда.

Translate »