Skip to main content
Търсене
[vc_single_image image=“6045″ img_size=“full“]

Проектите за намаляване на загубите на вода са все по-широко застъпени

Иван Иванов, председател на УС на Българска асоциация по водите, Бизнес старт, 08.10.2018

Материал на Стефимир Гроздев за BloombergTV

Проектите за намаляване на загубите на вода са все по-широко застъпени, коментира Иван Иванов, председател на УС на Българска асоциация по водите, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Оперативното споразумение за сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развите за изпълнение на финансов инструмент за развитие на водния сектор, подписано от Фонда на фондовете, е важно, тъй като това е поредната стъпка към успешното изпълнение на нашите ангажименти за изграждане на пречиствателни съоръжения на територията на цялата държава във всички агломерации или населени места с 2000 еквивалент жители“.

За съжаление малко закъсняваме с този ангажимент, но сега с реализирането в още 16 области на тези задължение ще сме много по-близко до изпълнението, посочва Иван Иванов. „Тези средства, които се споменават в споразумението, са средства, които ВиК операторите ще могат да ползват с цел собствено финансиране на проектите. Европейските средства се дават до определен процент от общата стойност на проекта и ВиК операторите следва да добавят собствени средства. Те идват от цената на ВиК услугите, но е ясно, че не могат да бъдат набавени толкова бързо. С една форма на заем с добри условия ВиК операторите ще могат да отложат голямото поскъпване на цените на услугите в областта“, пояснявай той.

„От това забавяне няма опасност да произлезе прекратяване на финансирането с европейски средства на подобни проекти. Има опасност от санкциониране. Забавянето вече е факт. Агломерациите с над 10 000 еквивалент жители трябваше да имат пречиствателни станции до 2010. За съжаление има големи градове, които още нямат такива. По решението на ЕК можем да навлезем в процедура на санкциониране. Не само България не успява да се изпълни това сериозно задължение. Причината е в големите капиталови разходи“.

В този период доста широко застъпени са проектите за намаляване загубите на вода, съобщава председателят на УС на Българска асоциация по водите. „Публична информация е, че средно процентът на загубите на вода в страната е 60%. За да се намалят, трябват добре планирани и изпълнени сериозни проекти и инвестиции, както и инженерни мерки на хората, които осъществяват тези услуги. Не искам да бъда лош пророк, но е ясно, че цените на ВИК услугите ще нарастват във времето. Чрез този финансов инструмент скокът ще е по-малък и контролиран, няма да им рязко повишаване на цените поне в тези 16 области“, допълва той.

Парите се предоставят там, където в една териториална област в страната има един ВИК оператор, коментира Иванов. Това бе изискването на ЕК. Второто важно изискване бе този път да има ясен план за тяхното изразходване и предварително изготвени проекти, посочва той.

„За 2014-2020 инвестиции от Кохезионни фод на стойност мрд. 350 милиона от ЕБВР и Фонда на фондовете ще допълнят тези 230 млн съфинансиране, което е средно 17% за всеки ВиК оператор. Сега се изразходват средства за подготовка на проектите. Започва договарянето между бенефициентите и управляващия орган и същевременно с това ВиК операторите могат да стартират процедурата за избор на изпълнител на отделните проекти. Те към момента нямат високо усвояване, но се разчита, че догодина ще успеем да изпълним ангажиментите“.

Ще има консолидация на ВИК дружествата в тези 14 области, обяснява Иван Иванов. Към тях добавяме и пилотен проект „Смолян“ и Софийския вода, в случая по-скоро Столична община, която е бенефициент на дружеството.

По повод визитата на представители на Българската асоциация по водите в Унгария по покана на местната асоциация по водоснабдяване Иван Иванов коментира, че и унгарците има какво да научат от нас, но целта на посещението бе да видим как те успяват да подготвят своите кадри. „Голям проблем на сектора е привличането и задържането на квалифицирана работна ръка.С тях обменихме опит. Видяхме дистанционната форма на обучение и някои специфични теми, които при нас не са застъпени, например експлоатацията на малките пречиствателни съоръжения. Трябва да се направи система на верифициране на знанията на работещите в сектора, обвързана и с тяхното заплащане, което с повишаване на знанията също да се повиши“, обобщи гостът.

Translate »