Skip to main content
Търсене

На 19.09.2022 г. започна двуденевният специализиран курс с тема „Автоматизация на ВиК системи“, организиран от центъра за професионално обучение (ЦПО) към БАВ. Както вече е станало традиция за нас в последните години обучението се провежда на територията на Винен и СПА комплекс Старосел.

Събитието откри проф. Димитър Аличков, преподавател в катедра „Водоснабдяване и канализация“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), както и член на УС на БАВ. Веднага след краткото си приветствие той премина по същество с уводна презентация, представяща въведение и основи на автоматизацията при различни ВиК системи. Обучението продължи с лекция на Бойко Бойков от Сименс, който говори за релета и програмируеми логически контролери (PLC). Останалите лекции от деня четоха още проф. Ганчо Димитров от УАСГ и УС на БАВ, Иван Рашков от Сименс, както и Георги Джановски от Хах Ланге. Те последователно ще разгледат и дадат подробноти относно регулиране на налягането и регулиращи арматури във водоснабдителните системи, както и различни контролно-измервателни прибори във ВиК.

Днешните теми ще бъдат представяни от Димитър Пашкуров от Сименс, който ще говори за телеметричен (дистанционен) трансфер на данни и начини за комуникация между елементите на автоматизираните ВиК системи, а курсът ще завърши с презентация на проф. Димитров на тема „Управление на налягането във водоснабдителните системи. Системи за автоматично регулиране на налягането“.

Специално място в програмата имат и презентацията и демонстрацията на рекламодателите в събитието Шнайдер Електрик България и Ендрес+Хаузер България. Светлозар Стоилков от Шнайдер представи иновативни решения на фирмата във връзка с мониторинга и контрола на ВиК мрежите, а Цветан Антонов от Енрес и Хаузер, заедно с колегите си, направиха демонстрация на инсталация за онлайн анализ на води.


Разтоварване на компакната система за онлайн измерване и анализ на Endress+Hauser
Translate »