BWA-BG
02 963 26 69 / 0885 508 305 bwa.sofia@gmail.com
Ivan_Ivanov_Interview_1920x600

Повишаването на цените на водата от догодина е неизбежно – инж. Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите

Увеличението, което се очаква почти навсякъде, е около 20% според инж. Иванов. Това каза той в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Председателят на БАВ коментира развитието на водната реформа, като посочи, че една от основните стъпки е изготвянето на 5-годишни бизнес планове от ВиК операторите и посочване на бъдещите инвестиции. Иванов уточни, че бизнес плановете вече са готови и предадени на регулатора, а до края на годината той трябва да ги одобри.

„Мотиватор за ускоряване на реформите е ЕК с условието, че те трябва да се случат, за да имаме жизнеспособни ВиК оператори, които да са бенефициенти по европейски програми. Въпросът е дали ако операторите получат тези увеличения на цените, ще могат да се справят с по-големите инвестиционни програми и паралелно с това да бъдат бенефициенти“, допълни Иванов.

Той каза още, че една от основните и най-дебатирани стъпки на реформата е консолидацията на ВиК дружествата. По думите му към момента общините с повече от един оператор са около 14. „Ако регулаторът през годините е бил по-строг към всички ВиК оператори, щяхме да знаем кои от тях работят и кои – не. Сега се подхожда на принципа, че трябва бързо да се направи окрупняване“, обясни експертът. „При някои се взе политическо решение да се върви към окрупняване, но все още не е решено как ще се случи това и методиката не е спусната към общините.“

Целият разговор можете да видите в сайта на bloomberg.tv

Translate »