Skip to main content
Търсене
[vc_single_image image=“8445″ img_size=“full“]

Опитът на Израел в опазването и пестенето на вода бе обсъден на двустранна среща

Новина на МРРБ – линк към оригиналната статия

Израелският опит за опазване и насърчаване пестенето на вода бе обсъден на двустранна онлайн среща днес. В нея участваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, Весела Начева – началник на кабинета на министър Петя Аврамова, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, представители на МРРБ. От израелска страна се включиха Йехескел Лифшиц – и.д. генерален директор в Министерство на водните ресурси, както и представители и на Държавния ВиК орган на Израел.

До 2050 г. една трета от световното население ще живее в държави, изпитващи недостиг на вода. Затова е необходимо да се повишава разбирането за водния ресурс. Населението в градските райони се увеличава всяка година, нараства и нуждата от питейна вода. Почти една четвърт от нея, а на места дори около 60%, се губи в градските райони. С прилагането на новите технологии може да се постигне добро ниво на живот, коментираха представителите на Държавния ВиК орган на Израел.

Те представиха опита на страната при справяне с недостиг на вода, който се основава на принципа на доброто управление – идентифициране на проблема и на потенциалните възможности, предприемане на действия за намаляване на загубите на вода, сред които и изграждане на резервоари за събиране на ресурса, повторна употреба и обезсоляване, намаляване търсенето на ресурс и неговото съхранение. Регулация на потреблението се прилага и чрез цената. При месечно потребление до 3,5 куб. м на човек тя е на една стойност, но при надвишаване на потреблението над това ниво, цената на водата също се увеличава.

През последните 15 години в Израел се провеждат образователни кампании, които са базирани на добре развито законодателство и включват и децата от най-ранна възраст. Целта им е промяна в мисленето на хората в посока пестене на този ресурс. В резултат на тях използването на вода в страната е намаляло със 17%, отчетоха представителите на Държавния ВиК орган на страната и изразиха удовлетвореността си от резултатите.

Участниците в срещата изказаха задоволство от съвместната работа до момента. Двустранните разговори започнаха през месец декември 2020 г. с участието на министър Петя Аврамова, зам.-министър Николай Нанков, посланика на България в Израел Н.Пр. Румяна Бъчварова и посланика на Израел у нас Н.Пр. Йорам Елрон. Предстои дискусиите да продължат, като една от темите в тях ще бъде обмяната на опит относно прилагането на SCADA системите за мониторинг на ВиК мрежи.

Translate »