Skip to main content
Търсене

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч.

Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата.

В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара и председател на БГФМА и FIABCI. Пазарът на имоти вълнува много хора и динамика му е знак за последващи икономически процеси. Какво влияние ще имат лихвите върху покупките на нови жилища? В каква посока ще е съотношението между оптимизъм и песимизъм от всички страни на пазара? Докъде ще стигнат инфлационните процеси? Тези въпроси ще бъдат обсъдени в първия панелЖилищен пазар – пренареждане“. Отговорите ще търсим от Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи; Ралица Ценова, директор „Продажби“ в Home2U; Явор Пердухов, мениджър на Forton Homes; Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

През март 2023 г. Европейският парламент прие обновяване на директивата за енергийна ефективност (EBPD II). Задължението на държавите от ЕС да санират всяка година поне 3 % от разгънатата застроена площ на сградите, притежавани от публичната администрация, вече ще обхваща и регионалното и местното равнище. Във втория панел „Енергийната ефективност на първо място“ ще обсъдим ефектите от директивата за България. От Добромир Василев, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ще разберем как ще се осигурят финансите за санирането. Инж. Тодор Андонов, член на Изпълнителното бюро и УС на Камарата на строителите в България, и инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българска асоциация за изолации в строителството, ще обсъдят как строителният сектор ще се справи с инициативата за въглеродно неутрални сгради до 2030 г.

Ограничения в законодателството, затруднени инвестиции, нужда от обновяване на инфраструктурата. Така накратко може да се опише състоянието на ВиК сектора в страната. В третия панел „Ефектът на водата“ дискусията ще се насочи върху това достатъчни ли са планираните промени в Закона за ВиК, как да се отпушат инвестициите, да се намали загубата на вода и увеличи контрола върху генерирането на отпадъци. Дебатът ще е между инж. Лозко Лозев, председател на УС и изпълнителен директор на „Български ВиК Холдинг“; Галина Симеонова, главен директор на Главна дирекция ОПОС в Министерството на околната среда и водите; Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“; инж. Иван Моллов, изпълнителен директор на „Райкомерс Конструкшън“; Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Градовете не спират да се развиват. Някъде по-бързо, другаде – не толкова. В четвъртия панел „Умни градове – кога ще ги стигнем?“ дискусията ще постави фокус върху въпроси като как новите ни сгради да са по-умни, как да управляваме транспорта по-добре, защо дигиталните близнаци са концепция, която има значение и как ще изградим едно истински дигитално общество. Прогнозите си ще споделят проф. д-р Любен Боянов, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество и преподавател в катедра „Информационни комуникации и технологии“ в УНСС; проф. Силвия Илиева, директор на Института GATE към СУ „Св. Климент Охридски“; Димитър Димитров, изпълнителен директор на Shelly Group; Елена Еленкова, председател на УС на Българска ИТС Асоциация.

Регистрация за събитието може да бъде направена тук.

Генерален партньор е Артекс.

Основен партньор е Shelly Group.

Конференцията се провежда и с подкрепата на Photomate, Home2U и Forton Bulgaria.

Институционални партньори са КСБ, БСК, Българска асоциация по водите, НСНИ, БГФМА, FIABCI, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Френско-Българска търговска и индустриална камара.

Медийни партньори са БНТ, вестник „Строител“, bTV Media Group, dir.bg, Инженер.bg, STROIINFO.

Translate »