Skip to main content
Търсене
[vc_single_image image=“6045″ img_size=“full“]

Поскъпването на водата е вследствие на 5-годишните бизнес планове на ВиК операторите

интервю на Цветан Кръстев за Бизнес старт, 14.12.2018, Bloomberg TV Bulgaria

Поскъпването на водата е вследствие на приемането на 5-годишните бизнес планове на ВиК операторите, които са в сила от 2017 г. до 2021 г. В тях е заложен тарифен план, като се предвижда всяка година да има актуализация на цените от 1 януари. Това каза инж. Иван Ивановпредседател на УС на Българската асоциация по водите, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„КЕВР изпълнява своите предходни решения и това, което е предвидено в закона. Притеснително е, че междувременно в заложените в 5-годишните бизнес планове цени, с които трябва да се осъществяват инвестиции и да се покрият текущи разходи, не са предвидени възникващите увеличения на цената на труда и електроенергията“.

Това увеличение не е достатъчно, за да се изпълняват пълноценно 5-годишните бизнес планове, коментира Иванов. Той говори и за влиянието от либерализирането на пазара на труда в Германия.

„Служители на строителни фирми, които са специализирани във ВиК отрасъла, самосиндикално заминават и работят в Германия. Вече има оферти към цели фирми за изместване на дейността към Германия, защото в страната имат нужда от работна ръка“. 

Цялото интервю можете да чуете във видеофайла на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Translate »