Skip to main content
Търсене

Закъснява одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите с предвидените цени

Интервю в програма „Хоризонт“ по Българско национално радиор където можете да чуете цялото интервю

Неизбежно повишаване на цените на ВиК услугите, прогнозира инж. Иванов, избран отново за председател на БАВ на Общо събрание на Асоциацията на 04.04.2022 г.

От началото на 2022 година трябваше да влезем в нов бизнес период и 5-годишните бизнес планове, в това число и цените на ВиК услугите да бъдат одобрени още в края на миналата година и ВиК операторите вече да работят по изпълнението на тези планове. Това не е факт и ние очакваме всеки момент бизнес плановете на ВиК операторите да бъдат извадени за обществено обсъждане от КЕВР и от тях ще научим какви са предвидените цени за следващите 5 години“.

Това каза пред БНР инж. Иван Иванов от Българската асоциация по водите, доскоро беше председател на Българския ВиК холдинг.

Той прогнозира от 1-ви юли „неизбежно повишаване на цените на ВиК услугите“ и уточни, че въпросът е с колко ще са по-високи.

По думите му това закъснение на одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите води към риск да се повтори грешката от предишния 5-годишен период, когато плановете са станали документи, които не се изпълняват.

Ако се спазват всички изисквания, които са поставени пред ВиК операторите, цените ще скочат много. Затова имаме КЕВР, която да има повече възможност да реагира на текущата ситуация и да намали изискванията по някоя от целите към ВиК операторите, за да могат да се балансират тези цени. Към момента КЕВР е с вързани ръце и просто администрира един закон, а понякога са принудени да вземат глупави решения. Знаят, че това, което искат от ВиК операторите, няма как да бъде изпълнено, но законът ги задължава да го искат. Това е независимо от състава на Комисията“, коментира инж. Иванов. 

Инж. Иванов изтъкна, че „КЕВР няма гъвкавост в решенията, но законът поставя горна граница на цените, която не позволява да се преминава т.нар. праг на социална поносимост„:

„Има ВиК оператори, които няма как да задържат цените под този праг и да съществуват като търговски субекти. Или трябва да жертваме операторите, или трябва да вдигнем цените над този праг, или да се намерят други механизми за финансиране на тези ВиК оператори“.

Интервюто на Валерия Николова с инж. Иван Иванов в предаването „Хоризонт до обед“ можете да чуете от звуковия файл.

Translate »