Skip to main content
Търсене

Оригинално интервю на Таня Милушева за предаването “Хоризонт до обед“

Бъдещият ВиК холдинг може да доведе до подобряване и оптимизиране на инвестициите във ВиК сектора. Така смята проф. Димитър Аличков от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

През последните два оперативни периода бяха финансирани и изградени с европейски средства, реконструирани, голяма част от по-големите населени места чрез т.нар. водни цикли, посочи Аличков.

Над 90% е включването на потребители към водоснабдителната система. Не е нормално обаче през 21 век да нямаме повсеместно изградена битова канализация, коментира специалистът.

Като проблем той очерта амортизацията на съществуващата водопроводна мрежа, чийто експлоатационен срок е изтекъл, тъй като е било изграждана през 60-те години на миналия век. Проф. Аличков напомни, че в голяма част от водоснабдителната мрежа се регистрират големи загуби на вода – между 50 и 70% и отгоре.

При канализацията е по-различно – по-малки населени места и периферни квартали на по-големите градове все още не са обхванати в мрежата, допълни Димитър Аличков.

Цялото интервю може да бъде чуто на сайта на БНР

Translate »